SBM ve TOBB Sigorta İcra Komitesi, 5 Aralık tarihinde yürürlüğe giren araç devir işlemlerinde zorunlu trafik sigortası uygulamasına ilişkin sıkça sorulan soruları, TOBB Sigorta İcra Komitesi’nin sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile cevapladı.
Araç devir işlemlerinde zorunlu trafik sigortası uygulamasına ilişkin sıkça gelen sorular ve cevapları şu şekilde:
“1. Aracı devir ya da satın alacak kişi trafik sigortasını ne zaman yaptırmalıdır?
Cevap: Noter satış işleminin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için; aracı alacak kişi, satışı yapacak kişiye ait mevcut ruhsat (tescil) bilgileri ile acenteye başvurup zorunlu mali sorumluluk (trafik) sigortasını yaptırmalı, akabinde de satış işlemi için notere başvuru yapmalıdır.
2. Aracı alan kişi adına düzenlenecek poliçe tanzimi esnasında Ruhsat seri no ne girilmelidir?
Cevap: Sigorta şirketi ruhsat seri no bilgisi istiyor ise mevcut ruhsatın seri nosu girilmelidir.
3. Noterde plaka değişecekse plaka ne girilmelidir?
Cevap: Poliçeyi düzenleyecek şirket mevcut ruhsat üzerinden plaka kontrolü yapmalıdır. Bu kapsamada, mevcut plaka ile poliçe düzenlenmelidir.
4. İkinci el araca eski sahibinin ruhsatıyla mı poliçe kesilecektir?
Cevap: Mevcut ruhsat ile poliçe ile tanzim işlemi yapılacaktır. Ruhsat bilgileri sisteme aynen girilecek farklı olarak sadece alıcının TCKN/VKN’si kullanılacaktır.
5. Poliçe tanzimi esnasında tescil tarihi ne girilecek? Eski ruhsattan tescil tarihi alınırsa, %50 zammı nasıl sıfırlanacak? %50 sürprim olacak mı?
Cevap: Poliçeyi düzenleyecek şirket mevcut ruhsat üzerinden tescil kontrolü yapmalıdır. Gecikmeden dolayı sürprim için ise; aracı satan kişiye ait yürürlükte poliçe olduğu durumda "O" hesaplanarak poliçe yapılabilecektir. Satıcı adına poliçe yoksa mevcut ruhsata göre gecikme sürprim sistem tarafından hesaplanacaktır. Bu nedenle satıcı adına poliçe yoksa öncelikle bu poliçenin düzenlenmesi ya da poliçe sistem üzerinden onaylanmadan önce ilgili sigorta şirketinden sürprimin kaldırılması için otorizasyon talep edilmesi gerekmektedir.
6. Otuz yaşındaki araca YK poliçe kesilebilir mi?
Cevap: Tescili olan araca YK police düzenlenemez, hata alınır. Gerçek plaka ile poliçe düzenlenmelidir.
7. Varislilerde eski seri no, plaka yazıldığı gibi bu durumda da yazılabilir mi?
Cevap: Evet, yazılabilir.
8. Tescilli araca YK plakalı şekilde poliçe düzenlenirse, satıştan sonra plaka zeyili yapılabilir mi?
Cevap: Tescili olan araca YK poliçe düzenlenemez, hata alınır. Gerçek plaka ile poliçe düzenlenmelidir.
9. İki kişi araçlarını değiştirecek; ikisi de 7. Basamak. Alıcı önce sigorta yapacağı için 4. Basamak olacak. Bu durumda ne yapılmalıdır?
Cevap: İkisi de 4. Basamaktan poliçelerini düzenleyecek. Satış sonrası eski poliçelerini satıştan dolayı iptal edecek ve son olarak yeni poliçelerde referans düzeltme zeyili yaparak 7. Basamaktan devam edecek.
10. Aynı anda birden fazla araç alımı durumunda sıkıntı olur mu?
Cevap: Her bir araç için sıradan uygun referans bilgisini sistem tarafından otomatik olarak bulunmaktadır.
11. Belge seri no TCKN bilgileri uyuşmayacak; bu durum sıkıntı oluşturur mu?
Cevap: Satış öncesi poliçe yapılabilmesi için kişi eşleşme kontrolünü kaldırılmıştır. Bu kapsamda Belge Seri No - Ruhsat sahibi TCKN uyuşmaması nedeniyle herhangi bir sorun oluşmayacaktır.
12. Sigortası olmayan araç alınırken aracı alacak kişinin poliçe yaptırması yeterli mi? Satanın poliçesinin güncel trafik poliçesi de sorgulanacak mı?
Cevap: Noterler sadece yeni alıcı adına poliçe kontrolü yapacaklar. Satan kişi adına poliçe olmadığı durumda alıcının yaptıracağı trafik poliçesi sürprimli olacaktır. Bu durumda sürpirimin kaldırılması için poliçe sistem üzerinden onaylanmadan önce ilgili sigorta şirketinden otorizasyon talep edilebilir.
13. Aracı satan kişinin poliçesi noter tarafından SBM’ye girilen bilgi ile otomatik mi iptal edilecek? Yoksa satıcı noter satışı sonrası iptal için sigorta şirketine başvurarak mı iptalini isteyecek?
Cevap: Noter tarafından SBM’ye bilgi gelmemektedir. Satıcı satış sonrası ilgili sigorta şirketine başvurularak iptal işlemi yapılmalıdır.
14. Yeni poliçe tanzimi esnasında sürprim çıkması durumda ne yapılmalıdır?
Cevap: Yeni poliçe tanzimi esnasında sürprim çıkması halinde sürpirimin kaldırılması için poliçe sistem üzerinden onaylanmadan önce ilgili sigorta şirketinden otorizasyon talep edilebilir."