Avrupa Konseyi’nin yayınladığı “İleriye Bakış 2025 – Liderlik Zamanı” isimli raporda iklim değişikliğinin sigorta sektörünü nasıl etkilediğine dikkat çekilerek artan maliyet ve büyüyen koruma açığı risklerinin Avrupa kıtasını potansiyel bir sigorta krizine ittiği belirtiliyor. Raporda öne çıkan konu başlıkları ise şunlar:
Doğal afetlerin artan maliyeti: İklim bağlantılı ekstrem olayların son 40 yılda Avrupa Birliği’ne faturası toplamda 738 milyar dolar. Sadece 2021 ve 2023 yıllarının ise 162 milyar dolara mal olduğunu da belirtmek gerek. Sigortacılar bu artan kayıpları karşılama noktasında eşi benzeri görülmemiş bir zorlukla karşı karşıya.
Sigorta krizi riski: Artan maliyetler ve büyüyen koruma açıkları Avrupa’nın sigorta piyasasını elini zayıflatıyor. Bazı bölgelerde varlıklar sigortalanamaz duruma geliyor ki bu durum hükümetleri ve bireyleri finansal olarak zorda bırakıyor.
Artan iklim kırılım noktaları: Grönland buz tabakasının istikrarsızlaşması ve Avrupa ekstrem hava koşulları, iklim adaptasyonu stratejileri ve hafifletme çabalarının aciliyetinin altını çiziyor.
Küresel iş birliğinin gereksinimi: Avrupa Birliği (AB) küresel emisyonların %6,7’sini tek başına oluştururken küresel bir iş birliği kaçınılmaz görünüyor. İklim liderliği üstlenen AB ise ABD’nin çevresel regülasyonları geri çekmesi nedeniyle zorluk yaşıyor.
Adaptasyon bir öncelik: Sigorta sektörü, reaktif kriz yönetimini proaktif dayanıklılık oluşturmaya dönüştürmeli.
Rapor ayrıca sigortacıların iklim risklerinin ele alınmasındaki önemli rolünün altını çizerken, ekonomileri ve toplumları artan çevresel tehditlerden korumak için sistemik değişimler yapılması çağrısında bulunuyor.