2024 yılında kirliliğe bağlı sağlık taleplerinde yaşanan artışın ardından, Delhi’de yeni sağlık sigortası poliçeleri için primlerde %10-15 oranında bir zam yapılması yönünde görüşmeler sürüyor.
“Hava kirliliği Hindistan’da önemli bir sağlık yükü olmaya devam ediyor ve ortalama yaşam süresini yaklaşık 5,2 yıl azaltıyor” denilen raporda, dünyanın en kirli 20 şehrinden 13’ünün Hindistan’da bulunduğu belirtildi. Rapora göre, ülkenin kuzeydoğusunda, Assam-Meghalaya sınırında yer alan Byrnihat kenti, dünyadaki en kirli hava seviyesine sahip şehir olarak kaydedildi.
“Hava kirliliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve astım gibi birçok bulaşıcı olmayan hastalığı kötüleştiriyor” diyen Reliance General Insurance yetkilisi Manish Sarin, sigorta şirketlerinin hava kirliliğini gelecekteki sağlık poliçelerinde dikkate almasının önemli bir adım olacağını söyledi.
Hindistan Sigorta Enstitüsü’nden (Insurance Institute of India) Yatharth Garg da benzer bir görüş belirterek, “Metropollerde hava kirliliğinin arttığı ve bunun kardiyovasküler hastalıklardaki artışa neden olduğu inkâr edilemez” dedi.
Garg, sigorta şirketlerinin riskleri ve piyasa koşullarını düzenli olarak değerlendirmesi gerektiğini, bu doğrultuda da sigorta primlerini belirleyeceğini vurguladı.
Son iki yılda, özellikle Delhi ve çevresindeki bölgelerde hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle hastanelere yatış oranlarında önemli bir artış görüldü.
Ancak sorun sadece başkent bölgesiyle sınırlı değil; hava kirliliği, Hindistan’ın büyük bir bölümünü etkiliyor.
Asıl tehlike, PM 2.5 olarak adlandırılan ve çapı 2.5 mikron veya daha küçük olan ince partiküllerden kaynaklanıyor. Bu partiküller, akciğerlerdeki hava keseciklerine kadar nüfuz edebiliyor.
“Hindistan’da yakında bir akciğer kanseri salgını görebiliriz. Sadece bu değil, hava kirliliği insan vücudundaki her sistemi etkiliyor” diyen cerrah Arvind Kumar, ülke genelinde hava kirliliğiyle mücadele için çalışan Lung Care Foundation adlı tıbbi sivil toplum kuruluşunun başkanı olarak uyarıda bulundu.
Hindistan sigorta sektörünü denetleyen Hindistan Sigorta Düzenleme ve Geliştirme Kurumu (IRDAI), konuya ilişkin henüz resmi bir duruş sergilemiş değil.
Ancak kurumun, bu önerinin sigorta sektörü ve kamu sağlığı politikaları üzerindeki uzun vadeli etkisini incelemesi bekleniyor. Bu değerlendirme, sigorta şirketlerini çevresel riskleri ele almaya teşvik ederken, aynı zamanda sistematik sorunlar nedeniyle sigortalıların haksız şekilde cezalandırılmasını da önlemeye odaklanacak.
Çevre politikaları uzmanı ve International Forum for Environment, Sustainability & Technology (Uluslararası Çevre, Sürdürülebilirlik ve Teknoloji Forumu) CEO’su Chandra Bhushan, hava kirliliğinin sigorta fiyatlandırmasında standart bir faktör haline gelmesi durumunda sektörün yeniden şekillenebileceğini belirtti.
“Artık hava kirliliğinin hastalıklara ve sağlık maliyetlerine doğrudan neden olduğuna dair yeterli kanıt var. Bu nedenle, sigorta şirketlerinin hava kirliliği riskini fiyatlandırmalarına dahil etmesi doğal ve makul bir adım” diye konuştu.