İklim krizinin etkileriyle birlikte doğal afetler tüm dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Bu kapsamda ülkeler, afet riskine karşı sigorta sistemlerini güçlendirmek için yoğun mesai harcıyor. Türkiye’de tüm doğal afetleri kapsayacak şekilde tasarlanan Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) için çalışmalar tamamlanma aşamasına gelirken, Almanya’da da benzer bir düzenleme için adım atıldı.
Almanya’da Afet Sigortası Zorunlu Hale Geliyor
Almanya’da uzun süredir tartışılan doğal afet sigortası zorunluluğu konusunda somut gelişmeler yaşanıyor. Ülkedeki koalisyon partileri CDU/CSU ve SPD arasında varılan uzlaşma sonrası, doğal afet teminatının tüm konut sigortalarına entegre edilmesi yönünde düzenlemeler gündeme geldi.
Yapılacak düzenleme ile birlikte, Almanya’da konut sigortaları artık yalnızca afet teminatı ile birlikte sunulabilecek. Hem yeni sigorta sözleşmelerini hem de belirli bir tarihten sonra mevcut poliçeleri kapsayacak bu uygulama ile sel, aşırı yağış, deprem ve zemin kayması gibi olaylara karşı sigorta zorunlu hale gelecek.
Halihazırda Almanya’daki konut sahiplerinin yaklaşık %54’ünün doğal afet teminatı bulunmuyor. Yeni düzenleme, bu açığın kapatılması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Devlet Destekli Geri Sigorta Planı Gündemde
Almanya’da ayrıca sigorta şirketlerinin afetlerde aşırı yük altına girmesini önlemek için devlet destekli bir “geri sigorta” sistemi üzerinde de çalışılıyor. Bu sistem, büyük afetlerde devreye girerek hem vatandaşları hem de sigorta şirketlerini koruma altına almayı amaçlıyor.
Türkiye’de ZAS ile Yeni Dönem Başlıyor
Türkiye’de ise mevcut Zorunlu Deprem Sigortası’nın (DASK), diğer afet türlerini de kapsayacak şekilde Zorunlu Afet Sigortası’na (ZAS) dönüştürülmesi için yapılan hazırlıklarda sona yaklaşıldı. Yeni sistem ile birlikte yalnızca depremler değil, sel, fırtına, dolu, orman yangını gibi afetler ve kırsal bölgelerdeki yapılar da sigorta kapsamına alınacak.
ZAS poliçeleri vatandaşlara 12 taksitte ödeme imkânı sunacak. Uzmanlara göre, bu sistem afet sonrası maddi kayıpları en aza indirerek toplumda sigorta bilincini artıracak.