SEKTÖR

TSB Başkanı Uğur Gülen: Sigorta sektörünün geleceği, aracılarımızın gelişiminde gizli

Sigorta ve emeklilik sektörünün, finansal güvenlik ve gelecek planlaması açısından kritik bir role sahip olduğunu belirten Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, “Sigorta, beklenmedik durumların mali etkilerini hafifletirken, emeklilik sistemleri ise uzun vadeli finansal istikrarı destekliyor.” dedi.

Sigorta ve emeklilik sektörü, finansal güvenlik ve gelecek planlaması açısından kritik bir rol üstleniyor. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, sektördeki dönüşümün en önemli unsurlarından birinin, sigorta aracılarının olduğunu vurguladı. Gülen, 2024 yılı itibarıyla sigorta sektöründe üretilen 838 milyar TL'lik primin yaklaşık %70'lik kısmının aracılar tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, aracılarımızın sektördeki kritik rolüne dikkat çekti.

Aracılarımızın Katkısı

Uğur Gülen, 2024 yılında sigorta sektörünün son 10 yılın en yüksek penetrasyon oranına (%2,48) ulaşmasında aracılarının büyük payı olduğunu ifade etti. "Bugün 19 bini aşkın acente ve 219 broker ile güçlü bir dağıtım ağına sahip bir sektörüz. Acentelerimiz ve brokerlerimiz, sigorta şirketleri ile müşteriler arasında köprü görevi görerek, risk yönetimi ve finansal güvenlik konularında danışmanlık sunuyor" dedi.

Gülen, sigorta aracılarının doğru hedef kitleye ulaşılmasını sağlarken, müşteriyle doğrudan iletişim kurarak bilgi eksikliklerini giderdiklerini ve risklerin doğru değerlendirilmesine katkı sağladıklarını vurguladı. Bu sayede, sigorta sektörüne olan güvenin arttığını belirtti.

Eğitim ve Dijitalleşme Ön Planda

Dünyanın hızla değişen dinamiklerine uyum sağlamak için sektördeki oyuncuların kendilerini sürekli olarak geliştirmesinin gerekliliğine dikkat çeken Gülen, "Gelişen teknoloji, değişen müşteri beklentileri ve sektördeki düzenlemeler, acente ve brokerlerimizin kendilerini sürekli geliştirmesini zorunlu kılıyor. Eğitim, bu dönüşümün en önemli unsuru haline gelmiştir" dedi. Özellikle dijitalleşmenin önemini vurgulayan Gülen, veri analitiği, dijital pazarlama, risk yönetimi ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi alanlarda kendini geliştiren acente ve brokerlerin daha çevik ve etkin hizmet sunacağına olan inancını dile getirdi.

Ayrıca, dijital platformların etkin kullanılması, online satış kanallarının oluşturulması ve mobil uyumlu uygulamaların geliştirilmesinin acente ve brokerler için büyük bir avantaj oluşturduğunu belirten Gülen, sigorta şirketlerine de bu alanda destek olmaları gerektiğini ifade etti. "Acentelerimize ve brokerlerimize yönelik eğitim programları, dijital altyapı destekleri ve pazar bilgisi sunarak kazan-kazan modeli oluşturabiliriz" diye ekledi.

Yeni Nesil Eğitim Programı ve Sektörün Genişlemesi

Türkiye Sigorta Birliği olarak, TOBB ile iş birliği içinde yürütülen ‘Yeni Nesil Acente Eğitim Programı’ kapsamında bugüne kadar 11. eğitimin tamamlandığını hatırlatan Gülen, bu tür programların sektördeki dönüşümün önemli adımlarından biri olduğunu belirtti.

Sigorta aracılarının sadece zorunlu sigorta ürünleri ile sınırlı kalmayıp daha geniş bir ürün yelpazesi sunarak sigortalılık oranını artırmalarının, sektör için kazançlı bir model oluşturacağını vurgulayan Gülen, aracılarımızın bilinçli satış stratejileri geliştirerek sigorta farkındalığını artırmalarının sektöre katkı sağlayacağını söyledi. Proaktif bir yaklaşım benimseyerek sektör dinamiklerine uyum sağlamanın, acente ve brokerler için önemli bir yatırım olacağına değindi.

Güçlü Sermaye Yapısı ve Sektörün Geleceği

Sigorta sektörünün güçlü bir sermaye yapısının önemine değinen Türkiye Sigorta Birliği Başkanı, güçlü sermaye yapısına sahip sigorta şirketlerinin risk yönetimi ve hasar ödemeleri konusunda daha güvenilir çözümler sunduğunun altını çizdi. Bu yapının, hem bireyler hem de genel ekonomi için hayati önem taşıdığını vurguladı. "Güçlü bir sermaye yapısına sahip sigorta sektörü, ekonomik belirsizliklere karşı dirençli bir yapı oluşturarak uzun vadeli ekonomik büyümeye katkıda bulunur" dedi.

Gülen, ayrıca 7 Mart 2025 tarihli SEDDK genelgesinin, sektörün güvenliğini sağlama adına büyük bir adım olduğunu belirterek, sigorta şirketi kuruluşunda aranan sermaye yükümlülüğü ve branş bazında belirlenen ruhsat tutarlarının, acente, broker ve diğer paydaşlar için de uygulanması gerektiğini söyledi. Böylece tüm paydaşlar arasında dengeli ve sürdürülebilir bir yapı oluşturulabileceğini vurguladı.

Sigorta Sektörünün Geleceği İçin Ortak Hedef: Büyüme

Sektörün geleceğini şekillendirmek amacıyla 2024 Eylül ayında başlatılan Arama Konferansı’na da dikkat çeken Gülen, sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek gelecekteki odaklanılacak konuları belirlediklerini belirterek, "Gelecek senaryoları çalışmaları yaparak sektörün önümüzdeki 5 yılda odaklanacağı konuları belirledik ve 2025 Ocak ayında bu projeleri önceliklendirdik. Hedefimiz, Türkiye sigorta sektörünü önümüzdeki 5 yıl içinde 2 kat ve üzerinde büyütmek" dedi.

Bu hedefin, tüm paydaşlar için kazançlı bir model oluşturacağını söyleyen Gülen, özellikle acente ve brokerlerin niteliksel olarak gelişen bir dağıtım kanalına ulaşmalarının önemini vurguladı. Sigorta sektörünün, önümüzdeki 5 yılda büyüme ile anılacağına olan inancını yineledi.

"Birlikte Güçlüyüz"

Son olarak, sigorta sektörünün ekonomik istikrarın ve bireysel güvenliğin teminatı olduğunu belirten Uğur Gülen, "Bu teminatımızın en güzel mottosu ise 'Birlikte Güçlüyüz' demekten geçiyor" şeklinde konuştu.