Insurance Europe (Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu), elektrikli otomobiller konusunda çarpıcı bir makale yayımladı. Makalede, sigorta sektörünün içten yanmalı motorlardan uzaklaşmayı desteklerken, diğer taraftan elektrikli otomobillerin sigorta sektörü üzerindeki etkisi değerlendiriliyor.
Makalede, motor sigortacılarının elektrikli otomobil üreticilerini uyardığı noktalara da değiniliyor. Endişeler ise; elektrikli otomobillerin neden olduğu hasarlar, içten yanmalı motorlu araçların neden olduğu hasarlardan daha mı büyük yoksa daha mı düşük; elektrikli arabaları tamir etmek, geleneksel araçları tamir etmeye kıyasla daha mı fazla yoksa daha mı az mı maliyetli? Makaleden çarpıcı başlıklar özetle şöyle:
Sigorta sektörü, içten yanmalı motorlardan (ICE’ler) uzaklaşmayı desteklemektedir. Gerçekten de, iklim değişikliğinin hızlanan hızının getirdiği zorluklar göz önüne alındığında, artık fosil yakıtlarla çalışmayan arabaları kullanmak toplum olarak bizim için tek doğru seçim, hatta belki de mümkün olan tek seçimdir.
Sigortacılar olarak, özellikle kayıp önleme tavsiyeleri sağlayarak ve elektrikli otomobillerin kasko sigortası üzerindeki etkilerini izleyerek bu değişimi şekillendirmek için olumlu adımlar atıyoruz. Bu amaçla, Alman Sigorta Birliği (GDV) özellikle iki soruyu inceleyen bir çalışma yaptı:
Elektrikli otomobillerin neden olduğu hasarlar, içten yanmalı motorlu (ICE’ler) araçların neden olduğu hasarlardan daha mı büyük yoksa daha mı düşük?
Elektrikli arabaları tamir etmek, geleneksel araçları tamir etmeye kıyasla daha mı fazla yoksa daha mı az mı maliyetli?
Bu çalışmanın sonuçları, bir kısmı bizi gelecek hakkında endişelendirmesi gereken karmaşık bir hikaye anlatıyor.
YÜZDE 5-10 DAHA AZ KAZA YAPIYORLAR
İlk olarak, bazı iyi haberler, elektrikli arabalar geleneksel araçlardan daha az hasara neden oluyor gibi görünüyor. Nitekim çalışma, motorlu taşıt sorumluluk sigortasında elektrikli otomobillerin, içten yanmalı motorlu benzer araçlara göre ortalama yüzde 5 ila 10 daha az kazadan sorumlu olduğunu gösterdi. Bunun da nedeni, günümüzde birçok elektrikli otomobilin hala sınırlı bir menzile sahip olmasıyla ilgili olabilir.
Sonuç olarak, sürücüler önceden plan yaparak veya yavaş sürerek yapabilecekleri aküyü korumaya çalışıyor olabilirler. Daha düşük hızlar, daha az hasar anlamına gelir. Buna ek olarak, birçok elektrikli otomobil sahibi, pillerini evlerinde, araçlarının dolu hasarına karşı güvende olduğu ve çalınma veya zorla girilme olasılığının daha düşük olduğu garajlarında şarj eder.
Hasar sıklığı madalyonun sadece bir yüzüdür. İkinci soru şudur; hasarı onarmanın maliyeti nedir? Gerçek şu ki, motor sorumluluk sigortasında, elektrikli arabaların neden olduğu hasarın onarımı, içten yanmalı motorlara sahip karşılaştırılabilir araçların neden olduğu hasarlardan biraz daha pahalıdır. Bunun öncelikle aracın ağırlığı ile ilgili olduğunu varsayabiliriz, çünkü daha yüksek kütleye sahip bir araç (pillerin ağırlığı nedeniyle genellikle elektrikli otomobillerde olduğu gibi) bir kaza durumunda diğer araca daha fazla enerji ile çarpacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki burada bahsettiğimiz şey, büyük olasılıkla aracın tahrik sisteminden önemli ölçüde etkilenmeyecek olan diğer araca verilen hasardır.
ONARIMLARI YÜZDE 35 DAHA PAHALI
Rakamlar, kapsamlı sigortada daha da kötü bir hikaye anlatıyor, yani elektrikli otomobillerin kendilerine verilen hasara baktığımızda; ortalama olarak, elektrikli otomobillerin onarımları, içten yanmalı motorlara sahip karşılaştırılabilir araçların onarımlarından yüzde 30 ila 35 daha pahalıya mal oluyor. Başka bir deyişle, elektrikli arabaları tamir etmenin maliyeti çok daha yüksektir ve çoğu durumda gereksiz yere yüksektir.
Yüksek onarım maliyetinin dört ana nedeni vardır; pahalı sürücü pilleri, yangın korkusu, uzun duruş süreleri, yüksek işçilik maliyeti. Bu sorunları çözmek için ne yapılabilir? Sigortacılar, elektrikli araçlarla ilgili trendlere erkenden dikkat çekerek üzerlerine düşeni yapıyorlar. Ayrıca, Almanya’daki sigortacılar, bu tür modellere olumlu bir etiket vererek üreticileri mümkün olduğunca ucuz tamir edilebilir modeller geliştirmeye teşvik ediyor. Bununla birlikte, her şeyden önce, üreticilerin ve tamirhanelerin elektrikli otomobillerin tamir maliyetini kontrol altında tutmaları gerekiyor.
ALMAN SİGORTACILAR ÜRETİCİLERİ TEŞVİK EDİYOR
Almanya’nın motor sigortacıları elektrikli otomobil üreticilerini şunları yapmaya teşvik etmek istiyor:
Araçlarını, akülerin kaza hasarlarından mümkün olduğunca korunmasını sağlayacak şekilde tasarlamak.
Bir kazadan sonra pilin durumunu doğru bir şekilde tespit etmelerini sağlamak için tamirhanelere ve uzmanlara teşhis verileri sağlayın.
Hasarlı pillerin onarımı ve değiştirilmesi için finansal ve çevresel açıdan sürdürülebilir çözümler sağlayan onarım kılavuzları yayınlamak.
Bir kazadan sonra elektrikli arabaların kullanımı için kesin kriterler geliştirin ve tamir atölyeleri, çekici operatörleri ve itfaiyeciler için kapsamlı eğitim sağlayın, böylece hala tamir edilebilecek arabalar su tanklarına batırılmaz.
Tamir atölyeleri ve uzmanlar şunları yapmalıdır:
Pilleri hızlı bir şekilde inceleyerek pahalı karantinaları mümkün olduğunca kısa tutun.
Elektrikli arabaları tamir etmek için daha fazla teknisyen eğiterek içten yanmalı motorlu araçlardan uzaklaşmaya hazırlanın.